Isolatiemaatregelen zorgen voor energiebesparing en verhogen het wooncomfort. Mogelijke maatregelen zijn dak-, gevel-, vloer-, bodem- of spouwmuurisolatie, dubbel glas en naad- en kierdichting. Isoleren gaat altijd samen met goed ventileren. Hieronder maatregelen op volgorde van het hoogste rendement. 


Spouwmuur isolatie

De spouw wordt gevuld met isolatiematreriaal. Dat kan door verlijmde issolatiekorrels, purschuim, glas- of steenwol. Dit kan besparingen opleveren van rond de 30 procent afhankelijk van het stookgedrag. 


Gevelisolatie 

Het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de buitenzijde van de woning geeft de meeste besparing. Dit kan door isolatieplaten of isolatiematerialen met een voorzetwand aan te brengen. Dit is een goede optie voor woningen zonder spouw. 

Dakisolatie

Dakisolatie is mogelijk door isolatie onder de dakbekking te spuiten, isolatiedekens of platen aan de binnenzijde tegen het dakbeschot of plafondisolatie. Isolatiedekens of platen geven de grootste besparing. De prijzen zijn nagenoeg gelijk. Als u de platen tegen het dakbeschot zelf kunt (laten) aanbrengen, is dit de goedkooptse methode. 


Vloer of bodem isolatie 

Dit is mogelijk door schuim te spuiten tegen de onderzijde van de vloer, isolatieplaten tussen de vloerbalken aan te brengen of door het aanbrengen van isolatiemateriaal op de vloer. Bodemisolatie kan door isolatiechips, issolatiekorrels en issolatiedekens aan brengen op de bodem van de kruipruimte. 
 

Isolatie glas (dubbel glas ) 

Hiervoor is op dit moment het meest gangbare hr++ glas en voor nog hogere isolatiewaarde is driedubbel glas beschikbaar. 


Meer inforatie 

Wil je meer weten? Uitgebreide algemene informatie over isoleren vind je op de website van milieucentraal. Wil je meer informatie neem dan contact op met de mensen van ons informatieloket.